Fisksoppa

400 g färsk gösfilé eller 1 paket fryst torsk eller sej (300-400 g)
4-5 medelstora råa potatisar
2 gula hackade lökar
1 liten fänkål eller 1 tsk fänkålsfrön
ca 2 msk smör, margarin eller olja
1 burk tomater (400 g)
1,2 liter vatten + 2 tärningar fiskbuljong
1/2-1 tsk salt, vitpeppar
1/2 tsk torkad timjan
1 stor vitlöksklyfta
saft av 1/2 apelsin

Skölj och skär den färska fänkålen i bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Fräs lök, fänkål (eller fänkålsfrön) och potatis i lite fett i en gryta. Slå i burktomaterna med spad och allt. Häll också i vatten och lägg i timjan, salt och buljongtärningar. Koka under lock ca 20 minuter.

Med fryst fisk: Skär det halvtinade fiskblocket i sockerbitsstora kuber. Lägg fiskbitarna i soppan och sjud över ganska svag värme i 5-10 minuter beroende på hur pass tinad fisken var när den lades i grytan.

Med färsk fisk: Dela fiskfiléerna i ca 3 cm breda remsor. Sjud dem i den nästan färdiga soppan i ca 5 minuter.

Smaka i båda fallen av med pressad vitlök och lite apelsin, kanske också mer salt och peppar om det behövs. Strö gärna över persiljehack. Servera med bröd.

Klicka här för utskrift av sidan!