Fisksoppa400 g färsk gösfilé eller 1 paket fryst torsk eller
sej (300-400 g) Skölj och skär den färska fänkålen i bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Fräs lök, fänkål (eller fänkålsfrön) och potatis i lite fett i en gryta. Slå i burktomaterna med spad och allt. Häll också i vatten och lägg i timjan, salt och buljongtärningar. Koka under lock ca 20 minuter. Med fryst fisk: Skär det halvtinade fiskblocket i sockerbitsstora kuber. Lägg fiskbitarna i soppan och sjud över ganska svag värme i 5-10 minuter beroende på hur pass tinad fisken var när den lades i grytan. Med färsk fisk: Dela fiskfiléerna i ca 3 cm breda remsor. Sjud dem i den nästan färdiga soppan i ca 5 minuter. Smaka i båda fallen av med pressad vitlök och lite apelsin,
kanske också mer salt och peppar om det behövs. Strö gärna
över persiljehack. Servera med bröd.
|