Kokt kalv i dillsås med tärnade rotfrukter
1 kg potatis
1.5 kg kalvkött, benfritt, t.ex ytterlår el bog
1 st gul lök
2 st morötter, medelstora
en bit rotselleri
½ purjolök
10 st vitpepparkorn
Till såsen:
fonden efter kokningen
ättiksprit, 12%
strösocker
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
5 msk dill, finhackad
1 cm kuber rotfrukter, blandade att ha i såsen
Spola köttet under rinnande kallt vatten. Skär det sedan i
2 cm stora tärningar och lägg i en kastrull. Häll på
så mycket hett vatten att det täcker, låt koka upp och
skumma väl.
Skala löken, morötterna och sellerin. Snitta purjolöken,
skölj väl under rinnande vatten och skär allt i stora bitar.
Lägg ner grönsakerna i köttgrytan och tillsätt pepparkornen.
Låt koka upp och låt sedan koka sakta under lock tills köttet
känns mört. Det bör ta runt 30-40 minuter. Prova med en
sticka.
Ta sedan upp köttet och reducera fonden till hälften. Förväll
rotfruktstärningarna i fonden. Varmhåll dem tillsammans med
köttet.
Slå i vispgrädden i den hopkokta fonden och låt koka
ihop ytterligare till en simmig sås. Smaka av såsen med lite
12 procentig ättika och strösocker, så att man får
en balans mellan syran och sötman. Mixa såsen med mycket finskuren
dill, så att såsen blir helt grön.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Lägg ner köttet och
rotfruktstärningarna i såsen och låt allt bli genomvarmt.
Servera med kokt potatis och garnera med färska dillkvistar.
Klicka
här för utskrift av sidan!
|