Kokt kalv i dillsås med tärnade rotfrukter

1 kg potatis
1.5 kg kalvkött, benfritt, t.ex ytterlår el bog
1 st gul lök
2 st morötter, medelstora
en bit rotselleri
½ purjolök
10 st vitpepparkorn

Till såsen:
fonden efter kokningen
ättiksprit, 12%
strösocker
3 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
5 msk dill, finhackad
1 cm kuber rotfrukter, blandade att ha i såsen

Spola köttet under rinnande kallt vatten. Skär det sedan i 2 cm stora tärningar och lägg i en kastrull. Häll på så mycket hett vatten att det täcker, låt koka upp och skumma väl.
Skala löken, morötterna och sellerin. Snitta purjolöken, skölj väl under rinnande vatten och skär allt i stora bitar. Lägg ner grönsakerna i köttgrytan och tillsätt pepparkornen. Låt koka upp och låt sedan koka sakta under lock tills köttet känns mört. Det bör ta runt 30-40 minuter. Prova med en sticka.

Ta sedan upp köttet och reducera fonden till hälften. Förväll rotfruktstärningarna i fonden. Varmhåll dem tillsammans med köttet.
Slå i vispgrädden i den hopkokta fonden och låt koka ihop ytterligare till en simmig sås. Smaka av såsen med lite 12 procentig ättika och strösocker, så att man får en balans mellan syran och sötman. Mixa såsen med mycket finskuren dill, så att såsen blir helt grön.
Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Lägg ner köttet och rotfruktstärningarna i såsen och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt potatis och garnera med färska dillkvistar.


Klicka här för utskrift av sidan!