Bräckt lax på potatisgratäng
4 port
ca 10 potatisar
1 purjolök
1½ tsk salt
2 kryddmått svartpeppar
rivet skal av ½ citron
1 tsk mald koriander
1 dl mjölk
1 dl grädde
4 skivor lax (1½-2 cm tjocka, ca 600 gr)
1 tsk salt
citronsaft
dill
Skala och skär potatisarna i tunna skivor, skölj och strimla purjon.
Blanda salt, peppar, citronskal och koriander. Varva potatis, purjolök
och kryddorna på smort ugnssäkert fat, översta lagret ska var potatis.
Häll på mjölk och grädde. Sätt in fatet i 225 grader ugnsvärme och grädda
tills potatisen är mjuk ca 45 min.
Bräck laxen under tiden. Bräck (stek) skivorna ca 2 min på varje sida.
Pressa över citron och strö över salt. Efterstek under lock i ca 5 min.
Lägg laxen ovanpå potatisen och strö över dill eller finstrimlad purjo.
Servera med grönsallad och tomater. Klicka
här för utskrift av sidan! |